Een oude boerderij renoveren? Doe je voordeel met onze TIPS!

12376x bekeken

verborgen gebreken bij woonboerderijen

Waar moet je op letten bij het opknappen van een oude boerderij

Veel mensen dromen weleens van een boerderijtje. Ruimte om je heen, vrijheid, geen files en de geur van vers gemaaid gras. ( of koeien….. ) Wellicht ben je al een tijdje opzoek naar een idyllisch plekje en sta je bij diverse makelaars en woningsites ingeschreven. Tegenwoordig zijn dit soort vrije plekjes schaarser aan het worden gezien de grote vraag. Een betaalbare boerderij vinden is dan ook best lastig, maar zeker niet onmogelijk. Echter moet je er dan wel rekening mee houden dat je soms nog even de handen uit de mouwen moet steken. En juist hiervoor helpen wij je met een aantal tips waar je op moet letten.

Je hebt het huis van je dromen gezien. De plek is prachtig! Mooi vrij gelegen, en geen buren. Wat kan er mis gaan?! Meestal niet zoveel, maar toch is het belangrijk om het bestemmingsplan te checken. Voor hetzelfde geldt heb je ineens een appartementencomplex in je achtertuin staan! Let ook vooral op erfdienstbaarheden. Je wilt natuurlijk niet dat boer Harms van 3 km verderop over jouw oprit mag rijden om naar zijn land te gaan.

Bij het renoveren van een boerderij is het altijd verstandig om je te omringen met professionals die alles weten over waar je op moet letten bij het verbouwen van een boerderij. Te denken valt aan een architect, bouwkundige of ingenieur. Deze kan onderzoeken of de constructie nog goed is, of er gebreken zijn maar ook of er bijvoorbeeld ongedierte aanwezig is zoals boktor of houtworm.

Tevens kunnen ze je een goede inschatting geven wat het opknappen van een boerderij gaat kosten.

Als eerste op de hoogte van het nieuwste aanbod?

Hoe voorkom ik dan een verborgen gebrek?

Om te beginnen: Je doet een van de grootste aankopen van je leven, waarom zou je dit doen zonder deskundige hulp? Heb je kennis van de regelgeving, bouwkunde, erfdienstbaarheden? Meestal niet. Waarom zou je dan geen aankoopmakelaar inschakelen die hier dagelijks mee te maken heeft? Een aankoopmakelaar kent de markt, heeft verstand van huizen en weet waar je op moet letten. Mocht je nou een woonboerderij kopen is het ook niet altijd onverstandig om hier een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo weet je precies wat de staat is van de woonboerderij, en welke kosten je kunt verwachten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een woonboerderij

  • Is de woning aangesloten op het riool? 
  • Zijn er nog ondergrondse tanks aanwezig
  • Is er houtworm of boktor 
  • Welke erfdienstbaarheden zijn er
  • Zijn er andere beklemmende rechten
  • Rieten kap? Hoelang ligt deze er al op, en wat is de dikte
  • Hoe is het gesteld met de fundering
  • Welke bestemming heeft het object
Dit zijn enkele belangrijke zaken waar je op moet letten wanneer je een woonboerderij koopt! Hopelijk heb je iets aan deze informatie en ga je tijdens je volgende bezichtiging goed beslagen ten ijs. Wil je toch graag de hulp van ons als aankoopmakelaar? Neem dan contact op of kijk op onze pagina “aankoop

Gratis waardebepaling van uw eigen woning?

Inschrijven voor het
nieuwste woningaanbod