Verborgen gebreken - zo voorkom je ze!

5442x bekeken

verborgen gebreken bij woonboerderijen

Verborgen gebreken bij een woonboerderij

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, verborgen gebreken kan je nooit voor 100% voorkomen. Echter er is wel veel wat je wél kunt doen om de kans op verborgen gebreken bij een woonboerderij te minimaliseren. Vaak worden huizenkopers nogal zenuwachtig wanneer ze de term “verborgen gebreken” horen. En dat is ook terecht. Immers iets wat verborgen is kan je niet zien, en kan uiteindelijk leiden tot hoge kosten. Maar hoe bang moeten we eigenlijk zijn voor verborgen gebreken, en wat kan je doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen? 

Koper én verkoper hebben een verantwoordelijkheid

Bij het kopen of verkopen van een huis hebben zowel de koper als de verkoper de verantwoordelijkheid om eerlijk en transparant te communiceren. De verkoper is verplicht om alle informatie te melden die van belang kan zijn voor de koper. Te denken valt aan bepaalde gebreken, beklemmende rechten, afwijken van erfgrenzen etc. Aan de andere kant heeft de koper een onderzoeksplicht. Je moet als koper voldoende onderzoek doen naar hetgeen wat je koopt. Ook al is er een gebrek aan de woonboerderij wat de verkoper niet vermeld heeft, kan je niet altijd de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen.

Even juridisch

Vaak denken mensen die geconfronteerd worden met een (verborgen) gebrek: Daar ga ik de verkoper voor aansprakelijk stellen. Echter is dit niet zo simpel en gemakkelijk als het klinkt! Zoals hiervoor vermeld heb je als koper een onderzoeksplicht. Mocht de verkoper niet mee willen werken, en je gaat hiervoor naar de rechter, dan moet er sprake zijn van het volgende:

  • Het gebrek staat een normale bewoning in de weg
  • De verkoper had dit moeten of kunnen weten
  • Je moet bewijzen dat de verkoper dit heeft kunnen weten
Kortom dit is meestal erg lastig te bewijzen. 

Als eerste op de hoogte van het nieuwste aanbod?

Hoe voorkom ik dan een verborgen gebrek?

Om te beginnen: Je doet een van de grootste aankopen van je leven, waarom zou je dit doen zonder deskundige hulp? Heb je kennis van de regelgeving, bouwkunde, erfdienstbaarheden? Meestal niet. Waarom zou je dan geen aankoopmakelaar inschakelen die hier dagelijks mee te maken heeft? Een aankoopmakelaar kent de markt, heeft verstand van huizen en weet waar je op moet letten. Mocht je nou een woonboerderij kopen is het ook niet altijd onverstandig om hier een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo weet je precies wat de staat is van de woonboerderij, en welke kosten je kunt verwachten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een woonboerderij

  • Is de woning aangesloten op het riool? 
  • Zijn er nog ondergrondse tanks aanwezig
  • Is er houtworm of boktor 
  • Welke erfdienstbaarheden zijn er
  • Zijn er andere beklemmende rechten
  • Rieten kap? Hoelang ligt deze er al op, en wat is de dikte
  • Hoe is het gesteld met de fundering
  • Welke bestemming heeft het object
Dit zijn enkele belangrijke zaken waar je op moet letten wanneer je een woonboerderij koopt! Hopelijk heb je iets aan deze informatie en ga je tijdens je volgende bezichtiging goed beslagen ten ijs. Wil je toch graag de hulp van ons als aankoopmakelaar? Neem dan contact op of kijk op onze pagina “aankoop

Gratis waardebepaling van uw eigen woning?

Inschrijven voor het
nieuwste woningaanbod